Olika typer av origamipapper

Papper / Permalink / 0
I princip kan du vika origami med vilket papper som helst, men vissa papper lämpar sig bättre än andra. Innan jag går in på de olika typerna av origamipapper vill jag poängtera att vanligt kopieringspapper fungerar helt ok att vika med, fast det är så mycket roligare att att vika med origamipapper! 
 
Kami one-sided and dual-sided
Det absolut vanligaste och billigaste pappret är kami som på japanska betyder just papper. Det är en tunt papper som är färgat på en sida och vit på den andra (one-sided), men den kan även vara färgat eller mönstrat på bägge sidor (dual-sided)
 
Origamido
Detta papper är handgjort av Micheal LaFosse och är berömt för dess tunnhet. Dess yta känns lite glansigt och är väldigt lätt att vika med. 
 
Washi
Detta är ett japanskt papper som är mindre vanligt än kami och mer exklusivt. Washi är tjockare med långa fibrer som skapar en viss textur till pappret, men trots detta är det väldigt mjukt papper som är lätt av vika med. Mönstrad washi har en unik glänsade och ojämn konsistens. 
 
Chiyogami
Detta är också ett japanskt papper med typiskt traditionella mönster, men mindre exklusivt än washi. Chiyogami är också ett lite tjockade papper med synliga fibrer. I USA är chiyogami mer känt som yuzen. Förr i tiden var både washi och chiyogami handgjort, men nu maskintillverkas dem.  
 
 
 
 

Flickan och de tusen papperstranorna

Övrigt / Permalink / 0
I den japanska traditionen sägs det att den som viker tusen papperstranor får sin högsta önskan uppfylld. Det sägs även att den som är sjuk och viker tusen tranor kommer att tillfriskna. Och någon som började vika papperstranor för att tillfriskna var den japanska flickan Sadako Sasaki. Hon var två och ett halvt år när atombomben föll över Hiroshima. När hon var 11 år fick hon leukemi och inspirerad av den gamla japanska legenden började hon vika tranor. Trots sitt pappersvikande dog hon i oktober 1955 och det sägs att hennes vänner och familj vek klart de återstående tranorna. 
 
I Hiroshima Peace memorial Park står Sadako Sasaki som staty och det sägs att barn över hela världen skickar dit sina papperstranor med en önskan om världsfred. 
 
Children's Peace Monument, Hiroshima Peace Memorial Park

Origami Animals

Bilder / Permalink / 0
Här kommer två bilder som jag har vikt från Michael G. LaFosse's bok Origami Animals. På bilderna är det en traditionell japansk groda och en mus som är designad av Michael G. LaFosse. Enkla att vika, inga krångligheter. 
 
 
Till top