Varför blir vi hänförda av origami?

Det finns 3 komponenter jag värdesätter när det kommer till origami. För mig är detta en konstform, men det krävs flera komponenter för att fånga min uppmärksamhet. Det första jag lägger märkte till är designen och det är designen som får mig att vilja vika en viss modell. En grundläggande aspekt är att en ska se vad det föreställer. För hur roligt är det att vika en fjäril om ingen ser att det är en fjäril? Sedan tycker jag om detaljrikedom. Ju fler detaljer desto mer finess. Tillsist tycker jag om att utmana mig själv, så att hitta en modell som antingen är teknikmässigt svårt eller som bara innehåller väldigt många steg kan få det att klia i fingrarna.
 
Den andra kompenten är utförandet och detta har med vad jag uppskattar i min egen vikning, men även hos andra. Jag uppskattar rena linjer och med det menar jag skarpa veck som är ordentligt vikta. Sedan värdesätter jag origami som är utförd med god teknik och skicklighet. Att den som viker förstår de olika tekniker och kan använda sig av dem på ett korrekt sätt. Detta tar naturligtvis tid och som med allt ger övning färdighet.
 
Den tredje och sista komponenten är pappret. Som du säkert förstår är pappret en viktig del i origami för det är ju det en arbetar med som verktyg. Det jag menar med papper är dels att pappret bör hålla en god kvalitet som underlättar genomförandet, dels att färg och mönster på pappret ska lyfta fram modellen. Att välja rätt papper till rätt modell kan vara svårt.
 
När jag väljer vilket papper jag ska använda brukar jag tänka på vad som passar modellen, om jag exempelvis ska vika ett lejon väljer jag kanske ett gult enfärgat papper. Jag brukar även tänka på vilket slags papper som kan göra modellen mest rättvisa. För egen del står oftast valet mellan enfärgat eller mönstrat papper, eller om jag ska välja ett papper med samma färg på framsida och baksida eller om det ska vara en annan färg på baksidan.  
 
Vad är det du gillar med origami?
 The Baxter: Floral edition 
 

Kommentera här: