Folds: Valley fold & Mountain fold

Back to basic! När ingenting fungerar är det back to basic som gäller. Inom origami finns det ett antal vikningar (eng. folds) och basvikningar (eng. base folds) som förekommer i de alla flesta diagrammen. När du kan dessa är du redo att ta din pappersvikning till en högre nivå.
 
Nu ska du och jag back to basic för att finslipa på vår teknik. För ju noggrannare du viker desto bättre kommer resultatet att bli. Alla inlägg som kommer handla om olika tekniker kommer helt logiskt att kunna hittas under kategorin Tekniker
 
Yoshizawa-Randlett systemet är det officiella systemet för vilka symboler som används och vad dessa symboler betyder. Ditt pappersvikande kommer innehålla mycket mindre frustration om du förstår vad alla prickade linjer och pilar betyder. Jag kommer inte gå in på vad symbolerna betyder, utan kommer istället fokusera på teknikerna. I detta inlägg kommer jag visa valley fold och mountain fold
 
Valley fold
När du gör valley fold viker du ihop ovansidan. Jag använder ett tvåfärgat papper för att det ska bli så tydligt som möjligt. I mitt fall är det röda ovansidan och det rosa undersidan. 
 
Mot vilka referenspunkter du viker pappret spelar mindre roll i detta fall, utan det som är en valley fold är att du viker pappret mot dig. Din vikning ska göra att papprets ovansida ska ligga mot varandra. Som referenspunkt har jag använt kant mot kant.
 
  
 
Mountain fold
När du gör mountain fold viker du ihop undersidan. Jag använder ett tvåfärgat papper för att det ska bli så tydligt som möjligt. I mitt fall är det blåa ovansidan och det rosa undersidan. 
 
Mot vilka referenspunkter du viker pappret spelar mindre roll i detta fall, utan det som är en mountain fold är att du viker pappret från dig. Din vikning ska göra att papprets undersida ska ligga mot varandra. Som referenspunkt har jag använt kant mot kant.